Romanii se indoapa cu antibiotice !

Mai mult de jumătate dintre români (51%) au luat antibiotice în ultimele 12 luni, aceasta fiind una din cele mai ridicate proporţii din UE (unde media este de 40%), relevă un sondaj Eurobarometru publicat vineri de Comisia Europeană.

Studiul, realizat în perioada 14-27 noiembrie anul trecut pe un eşantion de 1.008 de români, mai arată că 52% din femeile şi unul din doi bărbaţi din România au luat antibiotice în ultimele 12 luni, faţă de media în UE de 43% dintre femei şi 37% dintre bărbaţi.

Patru din cinci români care au luat antibiotice au făcut acest lucru pe baza unei reţete medicale, faţă de 95% media acestui indicator în UE-27, iar dintre românii care au luat antibiotice în ultimele 12 luni, 16% au afirmat că au făcut acest lucru fără a avea o reţetă medicală, cumpărând pur şi simplu medicamentele de la farmacie.

Eurobarometrul publicat vineri mai indică faptul că în mare parte românii nu cunosc foarte bine rolul antibioticelor. Astfel, 71% din români cred că 'antibioticele omoară viruşii' (ceea ce este fals), faţă de 53% media în UE-27, iar 59% din români (faţă de 47% media în UE) sunt de părere că 'antibioticele sunt eficiente contra răcelii şi gripei' (ceea ce din nou este fals).