E posibil ca pilotul avionului Tu-154M să fi acţionat la indicaţiile cuiva

Pilotul avionului preşedintelui polonez Lech Kaczynski, prăbuşit sâmbătă la Smolensk, "este posibil să fi acţionat la indicaţiile cuiva", a afirmat, duminică, la Gdansk, fostul preşedinte polonez Lech Walesa, potrivit ITAR-TASS.

El a spus că piloţii care fac parte din detaşamentul ce zboară cu demnitarii polonezi sunt profesionişti cu cea mai înaltă calificare şi că "este puţin probabil să fi putut lua de sine stătător decizia de a face încercare după încercare să aterizeze în condiţii de ceaţă". Walesa a spus că, pentru a trage o concluzie cu privire la cauzele accidentului, trebuie aşteptat raportul final al comisiei de anchetă.

În istoria aviatorilor preşedintelui polonez a fost totuşi un caz în care pilotul nu a îndeplinit ordinul lui Lech Kaczynski, aminteşte agenţia rusă de presă. În august 2008, comandantul avionului prezindeţial Tu-154M a refuzat să aterizeze la Tbilisi din motive de siguranţă şi, fără să ţină cont de protestele lui Lech Kaczynski, a aterizat în Azerbaidjan, de unde liderul polonez a fost nevoit să se deplaseze cu maşina în Georgia.AGERPRES