Heinz Fischer îşi învinge detaşat contracandidata de extremă dreapta în alegerile pentru preşedinţia Austriei

Preşedintele Austriei şi-a asigurat duminică cu uşurinţă un nou mandat de şef al statului, surclasând-o detaşat pe contracandidata sa de extremă dreaptă, care a şocat, printre altele, prin denunţarea legii antinazism.

Heinz Fischer, un social democrat, a câştigat 78,9% din sufragii, Barbara Rosenkranz (Partidului Libertăţii - FPOe), a fost votată de 15,6% din austrieci, iar Rudolf Gehring, reprezentantul Partidului creştin austriac, a primit 5,4% din voturi.

Prezenţa la vot a fost de 49,2%. Rezultatele scrutinului, care nu includ voturile prin corespondenţă, au fost anunţate de ministrul de interne, Maria Fekter.

'Sunt extrem de fericit şi mulţumesc populaţiei Austriei că a avut atât de multă încredere în mine', a declarat Fischer într-un comentariu difuzat în direct de televiziunea naţională.

Barbara Rosenkranz, pe de altă parte, a spus că ea şi familia ei au fost victime ale unei 'vânători de vrăjitoare' în timpul campaniei electorale.

Fischer, în vârstă de 71 de ani, este cunoscut pentru prudenţa şi diplomaţia sa. A deţinut demnitatea de ministru al ştiinţei şi numeroase poziţii politice în cadrul partidului său, înainte de a obţine primul mandat de preşedinte al Austriei, la 25 aprilie 2004.

Rosenkranz, pe de altă parte, a provocat o controversă afirmând că legea austriacă care interzice glorificarea nazismului nu respectă constituţia şi încalcă libertatea de expresie. Recent însă, ea a afirmat că sprijină totuşi această lege.

În vârstă de 51 de ani şi mamă a zece copii, Barbara Rosenkranz a spus că aprecierile sale privind legea antinazism au fost interpretate greşit de presă şi de adversarii săi.

Ferdinand Karlhofer, şeful departamentului de ştiinţe politice al universităţii din Innsbruck, a precizat că rezultatul obţinut reprezintă o lovitură pentru FPOe, care spera să obţină o bună poziţionare pentru alegerile locale din toamnă.

Liderul Partidului libertăţii, Heinz-Christian Strache, care îşi doreşte să devină primarul Vienei, a prezis iniţial un scor de 35% al Barbarei Rosenkranz, dar ulterior s-a distanţat de această estimare. AGERPRES