Noi si noi fonduri pentru integrarea romilor...

Comisia Europeana cheama statele membre, intr-un raport dat publicitații miercuri, sa foloseasca fonduri europene pentru integrarea sociala si economica a romilor, prin asigurarea accesului la locuri de munca, educatie, locuinte si servicii medicale.
"Ca Uniune fundamentata pe valori puternice, trebuie sa ne asiguram ca drepturile fundamentale ale romilor sunt respectate. Discriminarea impotriva acestei minoritati etnice nu este acceptabila. Rezolvarea problemelor lor aduce beneficii societatilor si economiilor noastre. Numai prin actiuni sustinute si coordonate putem schimba in profunzime situatia romilor in intreaga Europa", spune vicepresedinta Comisiei, Viviane Reding, comisar pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, relateaza NewsIn.

Raportul arata ca asigurarea accesului la locuri de munca si educatie nesegregata, precum si la locuinte si servicii medicale reprezinta un element vital pentru integrarea sociala a acestor comunitati.

Integrarea celor etniei estimate la 10-12 milioane de romi, reprezinta responsabilitatea comuna a statelor membre si a institutiilor UE, mai spun reprezentantii Comisiei.

Un raport separat a evaluat progresele inregistrate in integrare pe parcursul ultimilor doi ani.

Participantii la cea de-a doua reuniune europeana la nivel inalt privind romii, care urmeaza sa se desfasoare in Spania, la Cordoba, joi si vineri, vor trece in revista cele doua rapoarte.