Tensiuni intre negri si albi in Africa de sud

Doi barbati au fost pusi sub acuzare pentru uciderea liderului de extrema-dreapta Eugene Terre'Blanche, care sustinea suprematia albilor, relateaza AFP.
"Au fost pusi sub acuzare un tanar de 15 ani si unul de 28 de ani”, sa declarat procurorul George Baloi, informeaza NewsIn.

Liderul in varsta de 69 de ani al temutei miscari Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) a fost asasinat sambata seara, de muncitori de culoare de la ferma sa, iar aceasta crima socanta genereaza temeri ca se vor reaprinde tensiunile rasiale in aceasta tara ce trebuie sa gazduiasca la vara Campionatul Mondial de fotbal.

Presedintele Zuma a cerut sud-africanilor sa ramana calmi, in conditiile in care partidele si grupurile de opozitie au avertizat ca uciderea liderului extremei-drepte a creat o situatie potential exploziva. "Presedintele cheama la calm dupa aceasta teribila fapta si le cere sud-africanilor sa nu permita unor agenti provocatori sa profite de pe urma situatiei incitand sau alimentand ura rasiala", afirma un comunicat al biroului presedintelui.

Sute de extremisti s-au strans marti in fata unui tribunal din Africa de Sud, unde urmeaza sa compara cei doi barbati acuzati de uciderea liderului de extrema-dreapta Eugene Terre'Blanche, care sustinea suprematia albilor. Tensiunea s-a intensificat pe masura ce peste 300 de membri ai Afrikaner Resistance Movement (AWB), imbracati in uniforme kaki cu zvastici pe ele, au infruntat sute de persoane de culoare stranse in fata tribunalului.

Masurile de securitate sunt foarte stricte, fiind desfasurati numerosi politisti. Un gard de sarma ghimpata a fost instalat in jurul cladirii inainte ca cei doi suspecti sa fie adusi la tribunal.

Militantii, fluturand steaguri ale AWB si purtand tricouri cu sloganul "100% Boer" - referinta la Afrikaners, descendenti ai colonistilor olandezi si ai hughenotilor francezi care au venit in sudul Africii incepand din secolul al XVII-lea - se certau si tipau la localnicii de culoare, in fata tribunalului din Ventersdorp, la circa 100 de kilometri vest de Johannesburg.