Sonda Cassini și-a încheiat misiunea, după 13 ani de explorare a lui Saturn și a lunilor sale


Sonda americană Cassini a coborât vineri, după cum era programat, în atmosfera lui Saturn unde s-a dezintegrat, punând capăt unei misiuni științifice excepționale care a bulversat planetologia, relatează AFP.Ultimul semnal a fost recepționat de centrul de control al Jet Propulsion Laboratory (JPL), din Pasadena, California, așa cum era prevăzut, la ora 11.55 GMT, la 83 de minute după emiterea sa, timpul necesar undelor radio pentru a parcurge distanța dintre Saturn și Terra.

 "Semnalul a fost pierdut... este sfârșitul vehiculului spațial", a declarat unul dintre inginerii de la centrul de control, conform imaginilor transmise în direct de NASA. "Sper că sunteți cu toții foarte mândri de această realizare extraordinară, felicitări tuturor pentru această misiune incredibilă", a declarat apoi Earl Maize, responsabilul misiunii Cassini, adresându-se întregii sale echipe.

După aceea toată lumea a aplaudat. Sonda de 2,5 tone, lansată în 1997 și care a început să exploreze Saturn și 19 dintre lunile sale în 2004, a pierdut contactul cu Terra la două minute după începutul coborârii sale în atmosfera planetei, având o viteză de 113.000 km/h și aflându-se la o altitudine de 1.510 km deasupra stratului de nori al lui Saturn, potrivit NASA. Zece dintre instrumentele sale au funcționat până în ultimul moment, printre care și spectrometrul destinat analizării atmosferei. Sonda a transmis date în timpul coborârii sale, ceea ce reprezintă o premieră pentru Saturn.

Aceste informații prețioase ar urma să ajute la înțelegerea formării și evoluției planetei gazoase, speră oamenii de știință. Joi, alte instrumente au efectuat observații asupra aurorelor boreale și vârtejurilor de la polii lui Saturn.
CONTINUARE AICI