Simbolul zero este mai vechi decât se credea, potrivit Universității Oxford

Cea mai veche dovadă a utilizării simbolului zero apare pe un celebru manuscris indian a cărui vechime a fost devansată cu o jumătate de mileniu, în urma unor noi operațiuni de datare, informează France Presse.

Este vorba despre un punct negru care apare în vechiul manuscris indian datat în secolul al III-lea sau al IV-lea și care a fost identificat de Universitatea Oxford ca fiind cea mai veche dovadă a utilizării simbolului zero.''Oameni de știință de la biblioteca Bodleian a Universității Oxford au folosit datarea cu carbon 14 pentru a stabili vechimea cifrei care apare în celebrul manuscris indian vechi'', cunoscut sub numele de manuscrisul Bakhshali, a precizat universitatea într-un comunicat. "Textul datează din secolul al III-lea sau al IV-lea, ceea ce indică cea mai veche utilizare cunoscută a acestui simbol", se adăugă în comunicat.

 "Această descoperire importantă face posibilă plasarea nașterii simbolului 'zero' (...) cu 500 de ani mai devreme decât credeau specialiștii până acum", a adăugat instituția. Documentul conține "sute de zerouri" simbolizate printr-un singur punct negru reprezentând ordine de mărime în vechiul sistem numeric indian.

Acest punct a evoluat devenind simbolul folosit astăzi pe întreaga planetă. Prima utilizare a simbolului zero a fost până acum atașată unei inscripții din secolul al IX-lea pe un templu din Gwalior, în statul indian Madhya Pradesh. Manuscrisul Bakhshali, considerat cel mai vechi document matematic indian, deținut de biblioteca Bodleian din 1902, a fost descoperit în 1881, îngropat într-un câmp din apropierea satului Bakhshali, situat în India la acea vreme, acum în Pakistan. C
onținând 70 de file realizate din coajă de mesteacăn, datarea sa era până acum contestată în sânul comunității științifice.
 AGERPRES/(AS — editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)