Suma de 500 de milioane de euro alocata de Guvernul Romaniei pentru portalul eRomania este considerata prea mare pentru acest proiect.
Portalul eRomania, care vizeaza simplificarea interactiunii mediului de afaceri si a cetatenilor cu institutiile statului prin crearea unui numar de pana la 600 de servicii publice online pana in 2013, este unul controversat in conditiile in care suma alocata, de aproape jumatate de miliard de euro, este considerata prea mare.
"S-ar putea ca suma sa nu fie eficient cheltuita. Statul nu este un administrator atat de bun", a declarat Calin Fusu, director general al Neogen, unul dintre cele mai vizitate portaluri de internet din Romania.
El a agaugat ca suma alocata pare destul de mare, in conditiile in care un site nu costa mai mult de 1 milion de euro.
"Cred ca mai mult va costa coordonarea institutiilor care vor fi implicate in schimbarea ce se va produce".
La randul sau, Sergiu Biris, directorul general al Trilulilu, site-ul local de video sharing, sustine ca "avand in vedere toate problemele din tara, precum lipsa banilor pentru salarii, s-ar putea sa nu fie o miscare buna alocarea unei asemenea sume". "Nu e rea ideea, dar sunt sceptic in ceea ce priveste succesul proiectului", a mai spus acesta.
Pe de alta parte, Valentin Tomsa, country manager al SAP Romania, sustine ca proiectul este unul bun si ca nu este vorba numai de un simplu site, ci este o problema mai serioasa de concordanta a unor sisteme.
"O societate nu poate evolua rezolvand numai probleme primare. Toate societatile care s-au dezvoltat au fost inovatoare, au mers pe proiecte inovative", a declarat Tomsa pentru ZF.
Sunt sau nu bani?
Ministerul Comunicatiilor a anuntat la inceputul saptamanii ca Executivul a aprobat prin hotarare de guvern proiectul eRomania si a alocat aproape jumatate de miliard de euro pentru perioada 2010-2013. Premierul Emil Boc a declarat insa ieri ca eRomania este doar un proiect al ministerului si ca nu au fost alocati niciun ban pana in prezent.
Suma nu este considerata mare de reprezentantii ministerului in comparatie cu felul in care va fi administrata. Andrei Savulescu, care conduce Directia Generala pentru Societatea Informationala in cadrul Ministerului, a declarat ca trebuie sa se tina cont de faptul ca banii sunt alocati pentru mai multi ani si ca nu toti vor veni de la bugetul de stat. Potrivit lui Savulescu, statul va contribui doar cu 20% din suma totala, adica 100 mil. euro. Potrivit reprezentantilor MCSI, banii vor veni din mai multe surse precum bugetul de stat, fondurile structurale sau diferite credite. MCSI doreste ca portalul sa fie functional pana la sfarsitul anului si sa contina 20 de servicii electronice, printre acestea plata impozitului pe venit si pe profit, inmatricularea auto, primirea autorizatiilor de construirea, inregistrarea operatorilor economici noi sau declaratiile vamale. Pana in 2013, statul doreste ca portalul sa contina aproape 600 de servicii.
ZF
Home »
500 milioane euro
,
eRomania
,
Financiar
,
IT amp; C
,
Politica Interna
,
site
» eRomania, un site al statului de 500 mil. euro !!!
eRomania, un site al statului de 500 mil. euro !!!
By Gabriel 15:28