Cum ne "prostesc" bancile

Din 13 bănci verificate la nivel naţional opt au fost sancţionate contravenţional, suma totală a amenzilor ajungând la 79.000 lei (circa 19.000 de euro)

Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au amendat opt bănci pentru că nu respectau normele în vigoare la încheierea contractelor de depozit şi economisire. În Bucureşti, inspectorii au verificat 10 societăţi bancare şi au dat şase amenzi în valoare totală de 79.000 lei pentru diferite nereguli.

În lista de tarife şi comisioane a unei bănci era menţionat, la comisioane, termenul "FRANCO", fără a exista nicio altă explicaţie cu privire la acest termen.
Mania literelor mici nu a dispărut

Altă bancă oferea produse de tip economisire/creditare, doar că mărimea fontului utilizat în contract era mai mică de 10, fiind totodată diferită de mărimea fontului utilizat la scrierea celorlalte puncte din contract.
La o altă societate bancară, mărimea fontului utilizat în cererea de constituire a depozitului la termen era mult mai mică decât cea prevăzută de lege, la punctele cu privire la: datele de identificare ale titularului, opţiunile pentru produse şi servicii, condiţiile contului curent, contul de economii.

La altă instituţie, în contractele de depozit la termen nu exista nicio referire la faptul că, în momentul ajungerii depozitului la scadenţă, pentru retrageri mai mari de 35.000 lei sau 10.000 euro se percepe un comision de 1%, în cazul în care retragerea este neprogramată.

Totodată, nu era specificată perioada în care consumatorul trebuie să anunţe banca privind retragerea unor astfel de sume.

În cazul retragerilor la termen a depozitelor, nu era specificat faptul că nu se percepea comision de retragere la scadenţă, acest lucru fiind dedus de consumator din anexa contractului de depozit.

La o bancă, în contractele de depozitare/economisire nu existau informaţii clare şi precise cu privire la taxele şi comisioanele care se aplică în cazul retragerilor sumelor înainte sau după termenul scadent (contractele de depozit de o lună), contractul făcând trimiteri la Condiţiile Generale de Afaceri şi la Lista de tarife şi comisioane.

Probleme mari şi în provincie

Probleme asemănătoare au fost constatate şi în Cluj, unde banca a fost sancţionată cu 2.000 de lei amendă, dar şi în Sibiu, unde amenda aplicată a fost în cuantum de 5.000 de lei.

Putem concluziona că există deficienţe în ceea ce priveşte informarea corectă a consumatorilor. Sunt bănci care omit să prezinte în oferte sau chiar în contracte toate costurile asociate serviciului prestat. Serviciile financiare sunt un domeniu sensibil şi dorim să eliminăm acele ambiguităţi ce pot submina încrederea consumatorilor. Astfel de acţiuni de control vor avea loc şi în perioada următoare", promite Constantin Cerbulescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
sursa: Gandul