Coplata - cum şi cât vei plăti „legal“ la doctor.

Dacă proiectul de lege care prevede introducerea coplăţii va trece de Parlament, pacienţii vor plăti 5 lei când vor merge la medicul de familie, 10 la medicul specialist, 1 leu pentru o analiză de laborator şi între 100 şi 200 de lei pentru RMN

Ministerul Sănătăţii a terminat ieri proiectul de lege privind introducerea coplăţii şi l-a pus pe site pentru a fi dezbătut public. 600 de lei este suma maximă pe care un asigurat o va plăti într-un an şi, odată ce a ajuns la această sumă, va fi scutit de coplată pentru restul serviciilor medicale de care are nevoie. Este singura suma concretă pomenită în proiectul legislativ, care nu arată cum va funcţiona exact sistemul coplăţii. "Aceste lucruri vor fi specificate în normele de aplicare a legii", spune Oana Grigore, purtător de cuvânt la Ministerul Sănătăţii. Reprezentanţii ministerului speră că prin intermediul coplăţii vor aduce în sistem 700 de milioane de lei pe an, ceea ce înseamnă aproape 171 de milioane de euro, banii urmând să rămână la furnizorii de servicii medicale şi să fie folosiţi pentru îmbunătăţirea acestora şi pentru investiţii. Însă ministrul Sănătăţii susţine că introducerea coplăţii nu va rezolva problemele financiare din sistemul sanitar: "Prin coplată aveam posibilitatea controlului efectuării sau neefectuării unui serviciu medical, în condiţiile în care există servicii medicale raportate, dar neefectuate", declara, la sfârşitul lunii februarie, Attila Cseke. Dacă proiectul va fi aprobat de Parlament, noile prevederi ar putea intra în vigoare începând cu 1 iulie 2010.

• 5 lei vor plăti pacienţii care merg la medicul de familie, iar dacă o fac în afara programului de lucru al acestuia, scot din buzunar 15, se arată în comunicatul de presă dat miercuri de minister, care dă o idee despre cum ar putea arăta normele de aplicare a legii. O consultaţie la medicul specialist îi va costa pe români 10 lei şi 20 de lei vor da dacă au chemat Salvarea fără să aibă vreo urgenţă majoră. Coplata pentru o radiografie va fi 5 lei, 1 leu va costa fiecare analiză de laborator, 100, RMN fără substanţă de contrast şi 200 RMN cu substanţă de contrast. O zi de spitalizare va fi 10 lei, iar spitalizarea continuă 50 lei. Naşterea, în schimb, e gratuită.

La fel, chimioterapia tratamentul bolnavilor cronici înscrişi în programele naţionale de sănătate, urgenţele chirurgicale şi urgenţele medicale. "La stabilirea preţurilor pentru tichetele de sănătate au fost luate în considerare valori din ţări care au avut un parcurs similar României şi care au introdus mecanisme suplimentare de plată a serviciilor medicale, ca de exemplu Estonia, Croaţia", spun reprezentanţii ministerului.

În spitale şi pe lângă cabinetele medicilor de familie vor funcţiona casierii, unde pacienţii vor ajunge după consultaţii pentru a achita coplata. Vor primi un tichet moderator pe care sunt trecute suma plătită şi CNP-ul bolnavului. "În momentul în care pacientul a plătit, după o serie de servicii, suma maximă de 600 de lei, se duce la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi primeşte o adeverinţă. După aceea, pacientul nu va mai achita coplata", spune Oana Grigore.

Din estimările Ministerului Sănătăţii, aproape 9,5 milioane de români vor fi scutiţi de la plata tichetelor pentru sănătate. Între alţii nu vor plăti copiii, elevii, studenţii, persoanele fără venituri, cei care beneficiază de ajutor de şomaj şi pensionarii cu o pensie mai mică de 700 de lei. Cam prea jos a fixat ministerul pragul pensiei maxime, crede preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae. "O să examinăm proiectul de lege şi o să formulăm un punct de vedere pe această temă în zilele următoare, oricum, acum este în dezbatere şi vom avea timp să schimbăm ceva. Pragul maxim pentru pensii mi se pare pus însă mult prea jos, mai ales că acum este criză", este de părere preşedintele Colegiului Medicilor.

Ministerul Sănătăţii vrea să îi implice şi pe asiguratorii privaţi în acest sistem. "Asiguratorul poate să vină la om şi să spună: «Dacă tu îmi dai doi lei pe lună, eu îţi achit contravaloarea coplăţii, în cazul în care ai nevoie de servicii medicale»". Angajatorii pot plăti coplata pentru angajaţii lor, iar efortul lor financiar poate fi dedus fiscal", spune Oana Grigore. Asiguratorii spun însă că nu ştiu nimic despre această iniţiativă a Ministerului Sănătăţii. Sumele plătite de asigurat reprezentând coplata sunt asimilate primelor de asigurare de sănătate şi sunt deductibile.

FRANŢA:

20% coasigurare pentru servicii spitaliceşti, plus 16 euro pe zi (12 euro la psihiatrie) până la un plafon maxim de 30 de zile de spitalizare

30% coasigurare pentru serviciile ambulatorii, plus 1 euro pe consultaţie, limitate la un plafon de 50 euro pe an

coplata de 18 euro pentru proceduri ce costă peste 91 euro

35% coasigurare pentru medica-mente prescrise

30% coasigurare pentru servicii dentare

35% coasigurare pentru transport medical, ochelari de vedere, proteze

40% coasigurare pentru serviciile de laborator

costurile condiţiilor hoteliere deo-sebite în spital (cameră single)

plata suplimentară a medicilor ce au dreptul să perceapă tarife peste cele decontate de casele de asigurări

plata diferenţei între tariful cu ama-nuntul şi cel decontat de sistemul de asigurări pentru protezele dentare, dispozitive medicale, ochelari de vedere, medicamente cu preţ de re-ferinţă

GERMANIA:

10 euro/consultaţie în ambulatoriu, per trimestru sau pentru consultaţiile consecutive fără trimitere

10 euro/ziua de spitalizare, până la un nivel maxim de 28 zile pe an

10 euro/ziua de spitalizare pentru serviciile de recuperare-reabilitare

10% coasigurare pentru îngrijiri ce nu sunt furnizate de medic, oche-lari de vedere, proteze, transport medical

între 5 şi 10 euro/cutie la medicamente

tratamente dentare (aproximativ 50-65% din preţ)

CEHIA: (introduse din 2008)

2 euro per consultaţie în ambula-toriu

2 euro pe zi de spitalizare

2 euro pentru serviciile de urgenţă

CROAŢIA: (introduse din 2005)

1,5 euro per consultaţie în ambula-toriu, se plătesc maxim 3 contribuţie personală pe lună

7,5 euro pe episodul de spitalizare

ESTONIA: (introduse din 2002)

3 euro per consultaţie în ambulatoriu

1,5 euro pe zi de spitalizare - limitat la 10 zile

BULGARIA:

taxă fixă de 1% din salariul mi-nim pe economie pentru consultaţii în ambulatoriu

taxă fixă de 2% din salariul minim pe economie pentru ziua de spi-talizare, pentru maximum 10 zile

gandul.info