Televizorul 3D, din aprilie şi la noi. Costă 3.000 de $
Samsung şi Panasonic sunt primii producători care vor aduce la noi tehnologia folosită până acum în cinematografe. Produsele se pot cumpăra şi în sistem home cinema, şi pe componente
Sistemele home cinema 3D lansate săptămâna trecută pe piaţa din America vor ajunge în luna aprilie şi în România, le preţuri asemănătoare, de circa 3.000 de dolari. Panasonic va fi primul producător care va aduce pe piaţa autohtonă noile produse 3D: plasme VIERA 3D Full HD şi Blu-ray player-e 3D Full HD. Sistemul home cinema este format dintr-o plasmă cu diagonala de 50 inch, o pereche de ochelari Panasonic 3D Active Shutter Lens Eyewear şi un player Panasonic Blu-ray 3D (model BDT300). Cumpărătorii care doresc să achiziţioneze o pereche suplimentară de ochelari o pot face contra cost, în Statele Unite preţul acestora fiind de 149,95 USD.
Componentele individuale ale sistemului home cinema vor fi comercializate şi separat. Concurenţa vine din partea celor de la Samsung care au anunţat aproximativ cu două luni în urmă că vor vinde şi la noi televizoare 3D, al căror preţ va urca până la cel mult 4.000 de euro, cea mai scumpă versiune. Pentru consumatori, noile tehnologii vor aduce acasă atmosfera din cinematografele 3D.
Cei de la Panasonic spun că imaginile redate pentru fiecare ochi au o rezoluţie de 1080p, dar că noile echipamente pot reda şi conţinut 2D la calitate Full HD (la o rezoluţie de 1080p)."Televizoarele au evoluat succesiv de la alb-negru la color şi apoi la HD. Experienţa 3D este însă ultima frontieră pe care am cucerit-o", declara Bob Perry, Senior Vice President la Panasonic Consumer Electronics Company. În afara plasmei cu diagonala de 50 inch, Panasonic Full HD 3D Home Theater System va fi comercializat şi cu plasme cu diagonala de 54 inch, 58 inch şi 65 inch, la preţuri ce vor fi anunţate ulterior.
Vânzările 3D ar putea fi duble faţă de cele LED
Pentru reproducerea imaginilor 3D, noile ecrane utilizează metoda redării secvenţiale de cadre Full HD x 2, imaginile fiind alternate cadru cu cadru, atât pentru ochiul stâng, cât şi pentru cel drept, la rezoluţie full HD (1.900 x 1.080 pixeli). Utilizând aceeaşi metodă pe care o folosesc studiourile de la Hollywood pentru producerea de filme 3D, noile ecrane cu plasmă 3D Full HD pot reproduce cu acurateţe maximă imaginile create până acum numai pentru cinematografe.
Industria 3D pare a fi noua ramură a viitorului, producătorii aşteptându-se la încasări importante, chiar şi în vreme de criză. În plus, concurenţa a devenit una destul de strânsă. De exemplu, tot în aprilie vor ajunge şi produsele celor de la Samsung pe piaţa autohtonă. "Cel mai scump model existent acum pe piaţa din România costă circa 16.000 de lei, iar preţul viitorului LED 3D nu va fi foarte diferit de acest prag", a declarat, în exclusivitate pentru Business Magazin, Raul Filip, division manager al Samsung Electronics România.
Potrivit acestuia, în ţara noastră ponderea televizoarelor LED din totalul vânzărilor din 2009 este de sub 5%. "Odată cu această lansare, procentul s-ar putea dubla, însă rămâne de văzut ce fac şi competitorii, ce planuri o să aibă de pildă Philips sau LG, dar şi cât de focusaţi vor fi pe aceste produse", susţine Filip.
sursa