Există două categorii de jucării: "deştepte" - cele care lasă loc gândirii, imaginaţiei şi inventivităţii copilului - şi "proaste" - de care puştiul se satură repede sau care nici nu trezesc interesul, spun psihologii
Atunci când se joacă, un copil se dezvoltă din punct de vedere social, emoţional, cognitiv şi fizic, susţin specialiştii în psihologie. "Jocul este necesar pentru dezvoltarea unui copil. Mulţi părinţi se mulţumesc să cumpere celor mici jucării, dar, când vine vorba de joacă, o lasă cu totul în seama copiilor. Sunt stânjeniţi, prea serioşi, au impresia că «se prostesc» şi se plictisesc imediat", spune psihologul Irina Petrea. De cele mai multe ori, copiii au nevoie de încurajare, pentru a nu se plictisi repede de o anumită jucărie. "Nu e nevoie ca adultul să dea în mintea copiilor pentru a se juca. Important este ca un părinte să dea dovadă de răbdare", completează specialistul.
Mai mult, psihologul subliniază faptul că părinţii îşi pot construi, prin intermediul jocului, o relaţie apropiată cu micuţul. "Jocul este esenţial în construirea relaţiei cu puştiul, în înţelegerea lui şi apropierea de el, în câştigarea încrederii reciproce, în disciplinarea eficientă a acestuia, în prevenirea şi rezolvarea unor probleme de comportament şi tulburări mai mult sau mai puţin severe", argumentează Irina Petrea.
Cum trebuie alese jucăriile adecvate
Există două categorii de jucării. "Jucăriile «deştepte» sunt cele care lasă loc gândirii, imaginaţiei şi inventivităţii copilului. Jucăriile «proaste» sunt cele de care copilul se satură repede sau care nu îi stârnesc interesul", spune psihologul. Mai mult, dacă cel mic are mai puţin de 3 ani, adultul trebuie să citească cu atenţie eticheta. Jucăria trebuie să fie adecvată vârstei şi să nu prezinte eventuale riscuri precum: să nu se desprindă vreo parte din ea, care ar putea fi înghiţită, să nu lase păr sau puf, să nu aibă clapete sau alte dispozitive în care copilul poate să-şi prindă degetele sau să se înţepe. În plus, pe piaţă există jucării care degajă compuşi toxici atunci când sunt încălzite în palma micuţului. "Pentru siguranţa copilului, recomand jucăriile din lemn bine şlefuit, mari, cât să se poată juca fără teama că le-ar putea înghiţi ori băga în nas sau urechi, dar şi cele din plastic sau cauciuc moale, tot mari", precizează specialistul în psihologie.
Petrea spune că micuţii se plictisesc repede de propriile jucării şi mereu vor fi atraşi de altele noi. Pentru că bugetul este pentru mulţi dintre noi limitat, psihologul spune că jucăriile trebuie rotite. "Dacă are multe, sigur nu se poate juca cu toate în fiecare zi. Cu unele nu se mai joacă săptămâni şi luni de zile. Tot văzându-le, se plictiseşte de ele. Ca părinţii să nu fie nevoiţi să cumpere în permanenţă altele noi jucării, recomand adulţilor să lase copilului săptămânal la dispoziţie un anume număr de jucării - zece sunt suficiente - şi să le strângă pe celelalte. În săptămâna următoare jucăriile trebuie schimbate sau înlocuite pe rând. Ţine-ţi cont şi de preferinţele lui. Dacă are o jucărie nouă, se va juca mai mult cu aceasta", exemplifică psihologul Petrea.
gandul.info