Tokes: Scopul vizitei lui Dalai Lama este unul ecumenic, nu politic

Europarlamentarul Laszlo Tokes afirmă că vizita în ţara noastră a liderului spiritual tibetan Dalai Lama "nu pune sub semnul întrebării principiul unei singure Chine, acceptat de România", deoarece scopul vizitei este ecumenic, ci nu politic, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Biroul de presă al europarlamentarului Laszlo Tokes a transmis un comunicat prin care răspunde Ministerului Afacerilor Externe al României în legătură cu vizita lui Dalai Lama în România.

"În privinţa poziţiei Ministerului de Externe, se cunoaşte că aproape toate ţările adoptă o poziţie similară în privinţa vizitelor lui Dalai Lama în statele lor. La rândul lui, şi preşedintele Statelor Unite l-a primit pe conducătorul spiritual al Tibetului într-un cadru neoficial", se arată în documentul citat.

Laszlo Tokes spune că "România respectă integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Populare Chineze" şi se declară convins că vizita lui Dalai Lama "nu pune sub semnul întrebării principiul unei singure Chine, acceptat de România", în condiţiile în care vizita liderului spiritual tibetan este una de natură ecumenică, nu politică.

"Fiind conştient de rolul pe care îl au religiile lumii, în spiritul european al ecumeniei interreligioase", eurodeputatul consideră "deosebit de importantă colaborarea bisericilor creştine şi a celorlalte religii mondiale".

Din acest motiv, europarlamentarul îi mulţumeşte lui Dalai Lama pentru acceptarea invitaţiei de a vizita România.

"Prin consecvenţa asiduă a poporului tibetan în manifestarea dorinţei sale de libertate, precum şi prin lupta nonviolentă dusă pentru democraţie, personalitatea şi devotamentul lui Dalai Lama s-au dovedit a fi un exemplu în opinia publică a lumii. Conducătorul spiritual al Tibetului aflat în exil este purtătorul nu numai al drepturilor propriului popor, ci totodată al libertăţii şi drepturilor omului şi al tuturor popoarelor asuprite. Primirea Sfinţiei Sale în Parlamentul European şi întâlnirea de la începutul acestui an cu preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a fost semnul recunoaşterii acestora", se mai arată în comunicatul transmis de Tokes.

Europarlamentarul Laszlo Tokes a anunţat că a primit confirmarea din partea liderului spiritual tibetan Dalai Lama privind o vizită a acestuia în România, în cursul lunii septembrie, în aceeaşi perioadă în care acesta va face o vizită şi la Budapesta.

Tokes a informat, într-un comunicat transmis duminică presei, că a lansat invitaţia către Dalai Lama la începutul lunii decembrie 2008, când liderul spiritual tibetan, împreună cu premierul Guvernului tibetan în exil, profesorul Samdong Rinpoche, s-au aflat la Bruxelles. Cu acea ocazie, liderul spiritual al Tibetului a fost primit de către membrii intergrupului Tibet al Parlamentului European, din care face parte şi europarlamentarul Laszlo Tokes.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat, marţi, că autorităţile române nu au formulat invitaţii către Dalai Lama sau reprezentanţii săi pentru a vizita România, iar Bucureştiul recunoaşte existenţa unei singure Chine, din care face parte şi Tibetul.

MAE preciza că România "recunoaşte principiul existenţei unei singure Chine, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Populare Chineze şi apartenenţa Tibetului la aceasta".

Potrivit MAE, orice contacte ale oficialităţilor române cu reprezentanţi ai Regiunii Autonome Tibet sunt convenite pe canale diplomatice, în cadrul relaţiilor dintre România şi Republica Populară Chineză.