Spectacol aniversar dedicat prim-balerinei Elena Dacian, la Opera Nationala Bucuresti

Compania de balet a Operei Naţionale Bucureşti (ONB) o va sărbători joi pe prim-balerina Elena Dacian, dedicându-i reprezentaţia spectacolului "Giselle", pe muzică de Adolphe Adam.

Premiera spectacolului "Giselle" a avut loc în stagiunea trecută, într-o adaptare regizorală semnată de Mihai Babuşka, coregrafia fiind realizată de Jules Perrot, Jean Coralli şi Marius Petipa, scenografia concepută de Adriana Urmuzescu, iar conducerea muzicală aparţinându-i dirijorului Ciprian Teodoraşcu.

Distribuţia spectacolului va reuni balerini de valoare ai ONB: Bianca Fota (Giselle), Gigel Ungureanu (Albert), Virgil Ciocoiu (Hans), Adina Tudor (Myrtha), Mădălina Stoica şi Bogdan Cănilă (Prietenii Gisellei) ş.a., alături de ansamblul de balet al Operei.

Elena Dacian a absolvit Şcoala de Coregrafie din Bucureşti în 1954, apoi a urmat cursurile Şcolii de Coregrafie Vaganova din Leningrad (Sankt Petersburg), până în 1960.

În anul 1963 a obţinut Premiul I la Festivalul Tinerilor Solişti de la Bucureşti, iar în 1964 a urmat o specializare în Franţa, la Studiourile Franchetti şi în acelaşi an a obţinut Diploma de Onoare la Festivalul Internaţional de Balet de la Varna.

În perioada 1960-1990 a fost angajată a Operei Române din Bucureşti, în anul 1964 a devenit solistă, iar începând cu anul 1968, prim-solistă a acestei instituţii.

A interpretat şi partituri de dans modern pe muzică de G. Gershwin, L. Bernstein, R. Rodgers şi C. Porter.