Poate afecta blogul personal situatia ta la locul de munca ?

Tot mai mulţi români au prins gustul blogurilor sau al site-urilor personale, doar că uneori acestea se pot întoarce împotriva lor.

În octombrie 2003 un angajat Microsoft a fotografiat câteva calculatoare Apple Power Mac G5 cumpărate pentru sediu şi a încărcat imaginile pe blog. Situaţia era cel puţin ciudată pentru Microsoft care are Apple drept concurent, aşa că gigantul a decis să-şi concedieze angajatul motivând că nu a respectat contractul. Gestul, controversat şi intens comentat de presă şi bloggeri, a arătat că nu e bine să muşti mâna care te hrăneşte.

În România nu sunt cunoscute cazuri de oameni care au fost concediaţi în urma unei postări pe blog, dar asta nu înseamnă că n-ar exista.

Blogul, un spaţiu liber de exprimare al fiecăruia, trebuie totuşi să rămână în concordanţă cu personalitatea şi activitatea celui care îl întreţine. De exemplu, dacă eşti o domnişoară care pozează pentru rubrica meteo din tabloide, atunci poţi pune poze cu tine dezbrăcată pe blog. La asta se aşteaptă şi vizitatorii şi probabil şi cei alături de care lucrezi. Dar dacă răspunzi de imaginea unei firme sau eşti măicuţă la mănăstire, clar un asemenea comportament nu va scăpa nesancţionat.

Dacă arăţi un comportament agresiv, jigneşti pe cei care postează comentarii sau dezvălui pasiunea pentru colega (colegul) de birou ai şanse ca a doua zi să-ţi fie greu să ţii capul sus la serviciu.

Dincolo de exemplele "extreme" de mai sus, merită analizate comentariile şi opiniile exprimate pe blog. Atunci când afli ceva important trebuie de fiecare dată să analizezi dacă respectiva informaţie ar trebui sau nu să fie publică şi mai ales dacă nu ţi-ai putea face singur rău dezvăluind date de care poate concurenţa nu are habar.

Cel mai sigur este să ai un blog în care nu vorbşti despre serviciu, eviţi să ataci firmele cu care sau pentru care lucrezi. Cu atât mai puţin nu trebuie postate atacuri la adresa colegilor sau foştilor colegi.

Materialele în care analizezi un eveniment, o situaţie sau povesteşti o carte pe care ai citit-o pot dezvălui unui angajator modul în care gândeşti.

Te pot pune în valoare sau te poate îngropa, în funcţie de stilul abordat.

Blogul este până la urmă un exerciţiu de diplomaţie care trebuie privit ca o oglindă care nu minte. În cazul în care ceea ce ai postat pe blog reprezintă doar refulări personale, cel mai bine este să te camuflezi cu ajutorul unui pseudonim şi să nu faci cunoscut unui angajator că ai o asemenea prezenţă pe net. Dacă ai un domeniu cu numele tău va fi mai greu să te ascunzi.

Dacă ai o adresă de interent dar acolo sunt articole foarte vechi sau ai încărcat paginile cu tot felul de animaţii, culori, fonturi diferite şi totul se vede din primul click, este posbil ca vizitatorii să se sperie şi să se îndoiască de calităţile tale.

Articolele vechi arată că nu poţi să-ţi asumi o responsabilitate, chiar şi atunci când e vorba de ceva personal. Încărcarea paginilor cu multe elemente arată dezogranizare sau spirit copilăros.

Nu discutăm despre traficul pe bloguri, ci doar despre cum ar putea el să fie perceput de un angajator. Aşa că înainte de a lua decizia susţinerii unui blog, atenţie maximă la conţinut şi la riscurile pe care le implică acesta.