Incepe bacalaureatul !

Un număr de 40.457 de candidaţi sunt aşteptaţi să se prezinte miercuri pentru a susţine proba de testare a competenţelor digitale a examenului de bacalaureat 2010, potrivit unui centralizator al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).

Conform datelor MECTS, joi sunt aşteptaţi să participe la probă 30.876 de candidaţi, vineri - 20.593 de candidaţi, luni, 26 aprilie - 12.380 de candidaţi, marţi, 27 aprilie - 7.693 candidaţi, 28 aprilie - 4.272 candidaţi şi 29 aprilie - 2.207 candidaţi.

Până la data de 14 aprilie, 114 elevi au solicitat recunoaşterea/echivalarea probei, întrucât deţin un certificat de competenţă digitală ECDL, în conformitate cu normele stabilite de MECTS.

Proba D se desfăşoară în laboratoarele de informatică din unităţile de învăţământ liceal şi presupune două etape, care cumulează maximum 90 de minute ca timp de lucru: rezolvarea unor sarcini de lucru referitoare la domeniul "Mijloace moderne de comunicare. Reţeaua Internet", care va avea o durată de regulă de 15 minute, dar nu poate depăşi 30 minute şi rezolvarea unor sarcini de lucru din celelalte domenii de competenţă prevăzute în programa de bacalaureat, căreia i se alocă restul timpului rămas până la cele 90 de minute cât are proba, cumulat.

Rezultatul obţinut de fiecare candidat nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu. În funcţie de punctajul obţinut, se va stabili nivelul de competenţă digitală a candidatului, după cum urmează: utilizator începător (0-25 puncte), utilizator de nivel mediu (26-50 puncte), utilizator avansat (51-74 puncte) şi utilizator experimentat (75-100 puncte).

Rezultatele finale se comunică după ultima zi de examen. Un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat, precizează metodologia în vigoare. AGERPRES