Descoperire incredibila cu ajutorul Google Earth

Datorită cartografierii peşterilor prin Google Earth, fiul de 9 ani al lui Lee Berger, paleoantropolog la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, a descoperit un schelet umanoid de aproape 2 milioane de ani. Botezat Australopithecus sediba, el face parte din specia de australopitec cea mai apropiată de genul Homo, arată site-ul maxisciences.com.

Din martie 2008, Lee Berger realiza cartografierea în 3D a peşterilor şi depozitelor fosile din Africa de Sud, identificate de el şi de colegii lui. A făcut apoi şi alte descoperiri datorită facilităţilor oferite de Google. Au fost descoperite astfel 500 de noi peşteri şi depozite fosile, faţă de 130 de peşteri şi 30 de depozite cunoscute până atunci.

Într-una din aceste peşteri, fiul de 9 ani al profesorului a făcut o descoperire excepţională: un schelet umanoid vechi de 1,9 milioane de ani, australopitecul cel mai apropiat de genul Homo descoperit până acum. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că este vorba despre un băiat în jur de 12 ani. A fost descoperit apoi şi al doilea schelet: mama băiatului, care avea cam 30 de ani în momentul morţii. Cei doi, care aveau deja o poziţie bipedă, aveau 1,27 m înălţime, băiatul cântărea 27 kg, iar mama, 33.

Vârsta acestor Australopithecus sediba a fost estimată la 1,78-1,95 milioane de ani. Au fost găsiţi într-o foarte bună stare de conservare, între straturi de sedimente. În această zonă au fost găsite 130 fragmente de oase, scheletele fiind mai complete decât cel al celebrei Lucy, Australopithecus afarensis vechi de 3,2 milioane de ani.

Această descoperire mai adaugă un element la scara evoluţiei speciei umane. Fosilele aparţin unui nou tip de australopitec, necunoscut până astăzi. Se va putea defini 'genul Homo, pentru că, pentru moment, strămoşii lui sunt îndoilnici. N-avem decât fragmente mici. Sediba este un foarte bun candidat la poziţia de strămoş al lui Homo erectus', spune Peter Schmid, de la Universitatea din Zurich, adăugând că descoperirea va fi o treaptă însemnată în completarea etapelor evoluţiei. AGERPRES