Bar exclusiv pentru alcoolicii fara loc de munca

Un bar din oraşul Kiel din nordul Germaniei oferă băutură unei clientele extrem de speciale: alcoolicii fără serviciu, notează Der Spiegel. Experimentul este cea mai recentă extindere a sistemului de asistenţă socială din Germania şi a avut un succes aşa de mare, încât a atras atenţia şi altor oraşe din ţară, care speră să urmeze acest exemplu.

Sofa Bar arată ca orice mic pub de la colţul străzii, cu o clientelă formată din muncitori, iar aici se consumă aproximativ aceeaşi cantitate de alcool. Localul are aproximativ 70 de clienţi fideli, cu vârste cuprinse între 18 şi 70 de ani; pe pereţi atârnă fanioane de fotbal, iar deasupra barului este mereu aprins un televizor, însă în mod normal cu sonorul închis. Cu toate acestea, există o diferenţă esenţială între acest bar şi alte baruri, scrie Der Spiegel.

În acest local, o parte din costuri sunt acoperite din taxele contribuabililor de la bugetul local. Majoritatea celor care îl frecventează sunt alcoolici înrăiţi şi li se permite să-şi aducă propria bere ieftină şi sangria. Barul oferă numai băuturi fără alcool şi cafea tare.

Până în prezent experimentul a funcţionat. Alcoolicii fără serviciu care sunt în evidenţele autorităţilor şi care au intrat anterior în conflict cu cetăţenii în timpul exceselor de băutură din centrul oraşului, s-au mutat treptat în acest bar, mult mai primitor.

Paradisul băutorilor din Kiel a atras atenţia oficialilor guvernamentali din întreaga Germanie. Majoritatea oraşelor germane au probleme similare, iar oficialii locali îi sună deseori pe colegii lor din Kiel pentru a le împărtăşi experienţele.

Oficiali din alte două oraşe, Freiburg şi Hamburg, au fost atât de interesaţi încât au venit la Kiel pentru a vedea la faţa locului proiectul. Şi oraşul Dortmund din vestul Germaniei ar putea deschide în curând o versiune proprie a barului din Kiel, într-o zonă afectată de şomaj.

În schimb, barul din Kiel a fost un succes de la început. Aici au loc extrem de rar confruntări agresive, iar cine face probleme nu mai poate intra temporar în local, fiind nevoit să bea în altă parte timp de câteva zile.