Alegeri prezidentiale si parlamentare in Europa

Alegeri în mai multe state europene. Cetăţenii cu drept de vot din Ungaria participă duminică la cel de-al doilea scrutin al parlamentarelor. Şi austriecii sunt implicaţi într-un proces electoral. Alegătorii din această ţară trec pe la urne pentru a-şi alege preşedintele.

Două milioane şi jumătate de alegători sunt asteptaţi la urne pentru cel de-al doilea tur al alegerilor legislative din Ungaria.

Potrivit sondajelor de opinie, favorit este partidul conservator Fidesz, care ar obţine două treimi din mandate. De altfel, Fidesz a câştigat primul tur din 11 aprilie, cu 52,8% din voturi.

Marii învinşi în primul tur au fost social-democraţii, aflaţi la guvernare, care au obţinut mai puţin de 20% din sufragii. Primul tur de scrutin a fost declarat valid în 119 din cele 176 de circumscripţii electorale.

De aceea, oamenii votează acum doar în 57 de circumscripţii, în care niciunul dintre candidaţi nu a reuşit să obţină peste 50% din voturi.

Şi în Austria
sunt alegeri. Votanţii decid cine va fi şeful acestui stat. Favorit este actualul preşedinte, social-democratul Heinz Fischer, el fiind creditat cu peste 80% din intenţiile de vot. Fischer este urmat la mare distanţă de candidata de extremă-dreapta, Barbara Rosenkranz, care ar putea fi votată de numai 15% din cetăţenii cu drept de vot.

Preşedintele austriac are în special un rol onorific, dar este singurul lider ales direct
de cetăţeni.
Antena 3