Etichetarea produselor alimentare cu culori tip semafor

Consumatorii europeni au primit azi, o mare lovitura, atunci cand parlamentarii europeni au votat impotriva adoptarii la nivel european a unui sistem de etichetare a produselor alimentare, care sa foloseasca culorile, tip semafor.

Grupurile de consumatori, in baza unei atente cercetari, au incercat sa aduca amendamente la propunerea Comisiei Europene privind mentionarea ingredientelor produselor alimentare, prin stabilirea unui sistem codificat de culori, obligatoriu de afisat pe partea din fata a ambalajului a 4 elemente nutritive cheie ( grasimi, grasimi saturate, zahar si sare) in functie de nivelul lor, precum si pe partea din spate a ambalajului a altor 8 substante nutritive in functie de nivelul lor. Parlamentarii europeni au votat includerea obligatorie pe eticheta produsului a tari de provenienta.

BEUC (Organizatia Europeana a Consumatorilor) si organizatiile de consumatori membre au sustinut inca de la inceput utilizarea unui sistem de etichetare pe baza de culori, respectiv rosu, portocaliu si verde, prin care sa se indice faptul ca nivelurile principalilor nutrienti (grasimi, grasimi saturate, zahar si sare) sunt ridicate, medii sau scazute. Acest sistem ar fi trebuit sa se bazeze pe criterii solide, fundamentate stiintific prin cercetari independente si pe avizul Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (EFSA).

In plus, sistemul obligatoriu de culori ar fi actionat ca un stimulent pentru industria alimentara pentru reducerea nivelurilor de grasimi, zahar si sare din produse.

Utilizarea DZR (dozei zilnice recomandate) pentru etichetarea nutrientilor poate fi inselatoare, deoarece nivelurile de referinta pot varia de la persoana la persoana. Mai mult, DZR nu este usor de utilizat precum un sistem de culori si prin urmare nu ofera aceeasi rapiditate in interpretare. Un sondaj efectuat de membrii BEUC printre consumatori (3000 de persoane) a relevat faptul ca vasta majoritate a respondentilor ar prefera o modalitate simplificata de etichetare pentru nutrientii principali, precum sistemul de culori.

"Consumatorilor europeni le-ar fi mult mai usor si mai simplu sa aleaga alimentele sanatoase, folosind un sistem de codare cu ajutorul culorilor. Este foarte important sa incercam sa oferim consumatorilor instrumentele de care au nevoie pentru a face cea mai buna alegere in ceea ce priveste dieta de zi cu zi. Votul de astazi, din Parlamentul European este enorm de dezamagitor. Parlamentarii europeni au ratat posibilitatea de a face mai accesibila calea spre o alimentatie mai sanatoasa. Ne temem ca lupta impotriva obezitatii in randul copiilor este aproape pierduta. Parintii sunt din ce in ce mai ocupati si nu mai au timp sa citeasca informatiile detaliate care se gasesc azi pe ambalajele produselor alimentare. Este foarte important sa avem un sistem transparent si clar pentru toti consumatori, in vederea compararii produselor alimentare." a precizat Dl Stanciu Costel, Presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania.
sursa