Din Asia vine ploaia... acida!



poluare

Poluantii, in crestere puternica in Asia odata cu dezvoltarea economica a regiunii din ultimii ani, sunt transportati in stratosfera in timpul sezonului musonic si circula in jurul globului timp de mai multi ani.



// <![CDATA[// Cercetatorii americani isi bazeaza aceste informatii pe datele transmise de sateliti. Astfel, vantul foarte puternic din timpul musonului de vara transporta particule de carbon, oxid de sulf si de azot, precum si alti poluanti, direct in stratosfera, la o altitudine de 32-40 de kilometri.

Dupa ce ajung in stratosfera, acesti poluanti circula in jurul Pamantului timp de mai multi ani, inainte de a cadea din nou in atmosfera, unde se dezintegreaza.

Studiul aparut in revista Scince, sugereaza ca impactul poluarii din Asia in stratosfera terestra ar putea creste puternic in cursul urmatoarelor decenii, din cauza cresterii activitatii industriale a Chinei si a altor economii in dezvoltare din regiune.

In plus, schimbarea climatica ar putea altera chiar musonul, in Asia, fara sa se stie inca daca se va ajunge la o intensificare sau o scadere a curentilor ascendenti care transporta acesti poluanti.

stirileprotv.ro