Sefi de stat si de guverne care au murit in accidente aviatice

AFP prezintă o cronologie a accidentelor aviatice în care au murit şefi de stat sau premieri din ultimii 50 de ani.

29 martie 1959: primul preşedinte al Republicii Centrafricane, Barthelemy Boganda, a fost ucis în explozia avionului său Noratlas în plin zbor la 200 de kilometri sud de Bangui, în condiţii care nu au fost niciodată elucidate.

18 septembrie 1961: Dag Hammarskjoeld, secretarul general al ONU, a murit într-un accident în jungla din Zambia.

27 mai 1979 : avionul premierului din Mauritania, Ahmed Ould Bousseif, a dispărut în mare în largul Dakarului.

4 decembrie 1980: premierul portughez Francisco Sa Carneiro şi ministrul Apărării Adelino Amaro de Costa au murit într-un accident al avionului lor în Camarate, în apropiere de Lisabona. În decembrie 2004, o comisie de anchetă parlamentară a stabilit că a fost vorba despre un atentat.

24 mai 1981 : preşedintele ecuadorian Jaime Roldos Aguilera şi ministrul Apărării au murit într-un accident al avionului lor în sudul ţării.

1 august 1981: generalul Omar Torrijos, mâna de fier a regimului din Panama, este victima unui accident de avion în vestul ţării.

19 octombrie 1986 : primul preşedinte al Mozambicului independent, Samora Machel, a murit împreună cu alte 24 de persoane în accidentul avuonului său Tupolev 134 în nord-estul Africii de Sud.

17 august 1988: preşedintele pakistanez Zia ul-Haq, mai mulţi oficiali militari pakistanezi şi ambasadorul american la Islamabad au decedat în apropiere de Bahawalpur (zona central-estică a Pakistanului), înt-un accident de avion.

6 aprilie 1994: un Falcon 50 care îl transporta pe preşedintele Rwandei Juvenal Habyarimana, pe omologul său din Burundi, Cyprien Ntaryamira, şi alţi oficiali de rang înalt din cele două ţări, a fost doborât în timpul aterizării la Kigali, de rachete sol-aer, declanşând genocidul tutsi din Rwanda.

12 februarie 1998: prim-vicepremierul sudanez Al-Zubair Mohamed Saleh este ucis în Sudanul de Sud.

26 februarie 2004: preşedintele macedonean Boris Trajkovski moare împreună cu opt dintre colaboratorii săi într-un accident de avion produs în sudul Bosniei, în timp aeronava se pregătea să aterizeze la Mostar.

1 august 2005: liderul din Sudanul de Sud John Garang, vicepreşedintele ţării, moare în Sudan în accidentul unui elicopter care îl ducea în Uganda.

29 octombrie 2006: sultanul califatului Sokoto (Nigeria), Muhammadu Maccido, a murit în accidentul unui Boeing 737 al companiei private ADC, care s-a prăbuşit la scurt timp după decolare la Abuja (Nigeria), provocând moartea a 96 de persoane.

10 aprilie 2010: preşedintele polonez Lech Kaczynski şi principalii lideri ai armatei au decedat în accidentul unui avion Tupolev 154, care s-a prăbuşit la aterizare, în apropiere de Smolensk (Rusia).