S-a realizat prima grefa totala de fata !

La cinci ani de la efectuarea primei grefe de faţă în Franţa, o echipă de chirurgi spanioli a realizat un transplant total de faţă.

Unui spaniol i s-a făcut în luna martie o grefă totală de faţă, a anunţat joi un oficial al spitalului Vall d'Hebron din Barcelona, unde s-a efectuat operaţia.

Omul, un fermier de 30 de ani, avea faţa deformată de cinci ani, după de s-a împuşcat din greşeală.

În locul gurii şi nasului nu mai avea nimic, nu putea respira singur, nici mânca sau vorbi normal. Intervenţia chirurgicală de refacere a feţei a durat peste 20 de ore.

Treizeci de chirurgi, anestezişti şi asistente medicale au participat la operaţie.

Pentru a reface faţa pacientului, medicii i-au grefat toată pielea şi muşchii, nasul, buzele, maxilarul superior, dinţii, palatul, pomeţii şi mandibula.

Totul a fost prelevat de la un singur donator, care se afla în moarte cerebrală.

Numai ochii şi limba pacientului n-au avut nevoie de organe donate. 'Nu sunt grefe, sunt transplanturi totale, a explicat dr Barret, şeful echipei de chirurgi.

o nouă faţă, care nu seamană deloc cu cea a donatorului.' Este o precizare care are importanţa ei, pentru că acest tip de operaţii dă naştere la tot felul de speculaţii.

Prima grefă de faţă, parţială, a fost realizată de o echipă franceză, în 2005.

Era vorba de un transplant de nas, buze şi bărbie la o femeie, Isabelle Dinoire, desfigurată de câinele său.

De atunci au mai avut loc câteva operaţii, în Franţa, dar şi în China, Statele Unite sau Spania.

La o săptămână de la operaţie, tânărul spaniol a cerut o oglindă. 'A reacţionat cu calm, satisfacţie şi a scris că este foarte recunoscător', a declarat dr Barret.

În următoarele săptămâni, pacientul, care n-a dat semne de respingere a grefelor sau de infecţie, ar putea să înceapă să vorbească şi să mănânce neasistat