Ii cunosti cu adevarat pe romi ?

Ieri a fost celebrata Ziua Internationala a romilor. Sarbatoarea isi are originea in Congresul International al romilor din 1971, organizat la Londra, cand romii s-au reunit in prima lor asociatie internationala, pentru a adopta steagul si imnul comun.
Imnul vorbeste despre Holocaustul romilor in Europa iar steagul lor este o reprezentare a cerului si a pamantului. Istoria acestui neam a fost de altfel, traversata de multe nedreptati. Aceasta comunitate a fost de cele mai multe ori marginalizata, romii traind in saracie si in excludere sociala.

In Uniunea Europeana traiesc intre zece si doisprezece milioane de romi, iar majoritatea sufera din cauza lipsurilor materiale, ceea ce duce la o perceptie publica negativa, bazata pe ignoranta si stereotipie. Integrarea romilor devine cu atat mai dificila.

In Romania se afla cea mai mare comunitate de romi din Europa. Conform recensamantului din 2002, acestia reprezinta 5% din totalul populatiei.

Problematica roma este una foarte complexa, iar odata cu intrarea Romaniei in UE, aceasta a ajuns pe agenda politica si sociala a tarilor vestice, care se confrunta cu diverse infractiuni savarsite de catre membri ai comunitatii rome, ceea ce usureaza stigmatizarea acestora. Integrarea romilor ramane o mare provocare pentru societatea europeana.

Comisia Europeana a lansat un reportaj in care arata ca, in ciuda tuturor exemplelor negative despre comunitatea roma, prezente in presa din intreaga lume, exista si reprezentanti ai romilor care doresc sa se integreze, sa traiasca si sa fie respectati, in sanul comunitatilor din care fac parte.

Ii cunosti cu adevarat pe romi?