Greva generala a profesorilor taman JOI !

Profesorii afiliaţi la FSLI, "Spiru Haret" şi FEN vor organiza grevă generală în educaţie, joi, în cea de-a patra zi a probei de bacalaureat la informatică, nemulţumirile fiind legate de scăderea veniturilor după intrarea în vigoare a legii salarizării şi disponibilizările anunţate.

Decizia organizării grevei joi a fost menţinută după ce, marţi, liderii celor trei federaţii din învăţământul preuniversitar s-au întâlnit cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, declarându-se nemulţumiţi de rezultatul acesteia.

Ministrul Educaţiei le-a cerut sindicaliştilor să treacă notele în catalog şi să participe la examenele naţionale, spunând că dacă nu fac aceste lucruri sunt în ilegalitate.

"I-am explicat ministrului că nu este nimic ilegal, pentru că nu ne obligă nimeni să participăm la examene dacă nu suntem plătiţi şi, de asemenea, nu ne obligă nimeni să trecem notele în catalog", a declarat secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Liviu Pop.

Liderul FSLI a precizat că dacă aceste probleme nu se rezolvă în cel mai scurt timp, va fi o problemă la proba de bacalaureat din 31 mai, când situaţia din învăţământ se va acutiza, fiind posibilă o grevă generală pe termen nelimitat la sfârşitul lunii mai - începutul lunii iunie.

Secretarul general al Federaţiei "Spiru Haret", Tudor Spiridon, a declarat că membrii comisiilor de examinare sunt ameninţaţi de inspectorate şi de directorii şcolilor.

Liderii celor două federaţii au precizat că sunt şi unii profesorii din câteva judeţe care nu susţin acţiunile de protest, dând ca exemplu judeţele Buzău şi Braşov.

Sindicaliştii au arătat că singurul lucru câştigat în urma discuţiilor este faptul că vineri se vor întâlni din nou cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei pentru a vorbi despre acordarea sporurilor.

Federaţiile sindicale din învăţământ au reanalizat, săptămâna trecută, problemele din sistem privind sumele insuficiente pentru cheltuielile de personal, ordonanţa de reducere a posturilor şi Legea educaţiei. Liderii federaţiilor au decis organizarea unei greve în 22 aprilie şi au recomandat profesorilor să nu participe la examenele naţionale.

În 22 aprilie este cea de-a patra zi a probei de evaluare a competenţelor digitale din cadrul examenului de bacalaureat.

Purtătorul de cuvânt al MECTS, Melania Vergu, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că potrivit datelor centralizate de minister de la inspectoratele şcolare judeţene, inclusiv cel al municipiului Bucureşti, proba de joi era anunţată a se desfăşura în 886 de unităţi. Dintre acestea, 136 au cerut reprogramarea, iar în 40 au fost înlocuiţi profesorii.

De altfel, Ministerul Educaţiei anunţa, luni, că nu interzice profesorilor să participe la greva din 22 aprilie, dar solicită inspectoratelor şcolare judeţene să prezinte din timp situaţia acestor cadre didactice. Reprezentanţii ministerului spuneau că în cazul în care nu vor fi înlocuitori, proba s-ar putea amâna, deşi acest lucru nu ar fi de dorit, întrucât elevii ar avea de suferit.

Luna martie a reprezentat debutul acţiunilor de protest ale cadrelor didactice care anunţau că nu mai trec în catalog notele şi calificativele elevilor. În 25 martie, sindicaliştii din învăţământ au organizat un miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş de protest.

Tot în 25 martie au fost suspendate cursurile în şcoli, pentru dezbateri pe proiectul Legii educaţiei, sindicaliştii reclamând că acesta nu fusese trimis cadrelor didactice pentru a fi analizat.

Sindicaliştii au ameninţat în numeroase rânduri că, dacă în urma acestor acţiuni de protest nu vor fi găsite soluţii pertinente pentru problemele pe care le ridică angajaţii din educaţie, la începutul lunii iunie ar putea fi declanşată greva generală pe termen nelimitat, care va duce la neîncheierea situaţiei şcolare, deci la blocarea anul şcolar. Liderii sindicali au spus că acţiunile de protest nu vizează doar salariaţii din sistem, ci şi ceea ce se întâmplă cu elevii.

Acţiunile de protest ale sindicaliştuilor din educaţie au fost organizate şi la nivel local. Cursurile în şcolile din judeţul Buzău au fost suspendate mai bine de trei săptămâni, dascălii declanşând greva în 16 martie, pentru că nu şi-au primit salariile integral pe luna februarie.

Cursurile au fost reluate în 9 aprilie, în urma unor discuţii ale sindicaliştilor cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.