Ceremonii in toata tara cu ocazia Zilei Fortelor Terestre

România a sărbătorit, vineri, Ziua Forţelor Terestre, al căror patron spiritual este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - Purtătorul de Biruinţă. În ţară au fost organizate mai multe ceremonii militare şi au fost depuse coroane şi jerbe de flori.

PRAHOVA

Ziua Forţelor Terestre a fost marcată, vineri, la Brigada Logistică Ploieşti printr-o expoziţie de tehnică militară, pe care vizitatorii au putut să o vadă în cadrul ''Zilei Porţilor Deschise'', organizată cu acest prilej.

A fost prezentată tehnica militară cu care sunt dotate structurile din cadrul Garnizoanei Ploieşti, cuprinzând un atelier cu armament de infanterie, un alt atelier cu tehnică de artilerie, precum şi unul cu tehnică de logistică.

De asemenea, a fost prezentat şi un spital de campanie, de ultimă generaţie, în concordanţă cu standardele NATO, aflat în dotarea Bazei 2 Logistice, care va fi predat altei categorii de forţe militare, în funcţie de solicitări.

Unitatea militară a organizat, de asemenea, o serie de manifestări culturale, seminarii şi colocvii, având ca temă însemnătatea Zilei Forţelor Terestre.

MARAMUREŞ


Ziua Forţelor Terestre a fost marcată, vineri, şi la unitatea militară 01354 din municipiul Baia Mare, manifestarea fiind de interes mai ales pentru copii, care au dorit să vadă dotarea Armatei Române.

Potrivit comandantului Batalionului 612 Artilerie Antitanc din cadrul UM 01354, lt. col. Mircea Fechete, elevi de toate vârstele au fost interesaţi de funcţionarea staţiilor radio, de mânuirea armelor şi de modul de funcţionare a tunurilor de artilerie.

"Am dorit foarte mult ca elevii şcolilor şi liceelor din municipiul Baia Mare şi localităţile apropiate să ne viziteze şi să ne cunoască activităţile militare. A fost un moment unic pentru noi prin faptul că le-am explicat elevilor şi am răspuns la întrebările lor privind rolul fiecărei arme pe câmpul de luptă", a spus lt. col. Mircea Fechete.


BOTOŞANI
Peste 800 de copii din municipiul Botoşani şi din localităţile de pe raza judeţului au vizitat, vineri, muzeul din incinta unităţii militare 1251, de Ziua Forţelor Terestre.

Copiii au putut vedea armamentul, echipamentele, uniformele militare, fotografiile şi documentele oficiale care atestă istoria militarilor botoşăneni de la Primul Război Mondial până în prezent.

''Am deschis poarta tuturor celor curioşi să afle ceea ce face Armata în Botoşani, tehnica, activităţile care se execută şi, nu în ultimul rând, muzeul, singurul care este foarte bine pus la punct şi care este singurul din zonă cu armament şi echipamente militare'', a declarat, pentru AGERPRES, şeful unităţii militare, locotenent colonelul Lucian Sandu.

IAŞI

Sute de copii şi adulţi au fost prezenţi, vineri, la Batalionul 151 Infanterie ''Lupii Negri'' din Iaşi, cu prilejul Zilei Forţelor Terestre.

Copiii, elevi ai Şcolii nr. 22 din Iaşi şi ai Şcolii din comuna Cotnari, au vizitat muzeul unităţii, prilej cu care au aflat informaţii despre activităţile pe care le desfăşoară militarii, precum şi despre tehnica unităţii. Ei au putut vedea mai multe exerciţii ale militarilor, însă au fost cu adevărat impresionaţi de demonstraţia ''mascaţilor'' de la trupele de intervenţie rapidă din cadrul IPJ.

ARAD

Militarii Batalionului 191 Infanterie ''col. Radu Golescu'' au marcat, vineri, Ziua Forţelor Terestre. Cu acest prilej, a fost organizată Ziua Porţilor Deschise în Cetatea Aradului - cazarma Batalionului 191 Infanterie.

Arădenii au putut vedea aici o expoziţie de armament şi tehnică de luptă, iar militarii au prezentat şi două exerciţii tactice.

HARGHITA

Aproximativ 50 de copii de la grădiniţa ''Liviu Rebreanu'' din Miercurea Ciuc au vizitat, vineri, Brigada 61 Vânători de Munte "gen. Virgil Bădulescu', de Ziua Forţelor Terestre.

Responsabilul cu relaţii publice al unităţii, mr. Laurenţiu Andriesei, a fost cel care le-a explicat micuţilor, pe înţelesul lor, cum este echipat un soldat pentru luptă, dar şi ce tehnică folosesc vânătorii de munte. Copiii au fost extrem de încântaţi, mai ales băieţii, care le-au adresat ofiţerilor zeci de întrebări.

Tot cu ocazia Zilei Forţelor Terestre au fost programate mai multe întreceri sportive: minifotbal, tenis de masă şi de câmp, şah şi volei.AGERPRES