Culoarea rosie a oualor pe care crestinii le vopsesc de Paste simbolizeaza sangele lui Iisus care s-a scurs pe cruce, iar traditia populara spune ca ele ajuta la vindecarea bolilor si protejeaza animalele din gospodarie.
In credinta crestina, ouale de Paste simbolizeaza mormantul lui Iisus Hristos, care s-a deschis in noaptea Invierii. Acesta este si motivul pentru care crestinii, atunci cand se intalnesc sau ciocnesc oua rosii, folosesc expresiile: "Hristos a inviat! Adevarat a inviat!". Potrivit traditiei, ouale de Paste erau adunate din cuibar in miercurea din a patra saptamana a Postului Mare, insa vopsitul lor avea loc in joia din Saptamana Mare, niciodata in Vinerea Mare.
In trecut, cum nu existau vopseluri gata preparate, culorile utilizate se obtineau in mod natural, fierbandu-se frunzele, florile, coaja sau tulpina anumitor plante.
Pentru culoarea rosie se fierbeau coaja, frunzele sau florile de mar dulce sau coaja de maces, albastrul se obtinea cu ajutorul florilor de viorele, verdele din frunze de nuc sau floarea soarelui, iar galbenul din coji de ceapa sau de malin. Exista obiceiul ca ouale sa fie vopsite si in negru, culoare care simbolizeaza suferintele lui Hristos si care era obtinuta prin fierberea cojilor verzi de nuca sau a cojilor de arin. Astazi insa, cele mai multe gospodine folosesc vopseluri artificiale pe care le gasesc in sortimente diverse in magazine.
Inainte de a proceda la vopsirea oualor, indiferent de metoda aleasa, acestea trebuie spalate bine, dupa care se pun la fiert in apa cu putina sare si cateva linguri de otet, pentru o mai buna fixare a culorii. Pentru ca substantele chimice sa nu patrunda in interiorul oului, este recomandat sa se fiarba separat apa in care este adaugata vopseaua artificiala, dupa ce se dizolvat in prealabil in putina apa rece.Ouale fierte se pun intr-o strecuratoare si se scufunda apoi in vopsea cateva minute.
Dupa ce culoarea se fixeaza pe oua, pot fi lustruite folosind o bucata de panza inmuiata in ulei . Pentru incondeiere, metoda cea mai folosita este cea cu ceara incalzita.
Se traseaza cu ceara calda desenul sau motivele dorite pe oul alb, dupa care acesta se scufunda in culoarea pregatita dinainte. Pentru ca oul sa contina mai multe culori, acesta se scufunda succesiv in culori din ce in ce mai inchise. Ceara se indeparteaza apoi cu grija, punand oul aproape de o sursa de caldura pentru ca aceasta sa se topeasca. O data eliminata ceara, va putea fi observat si desenul realizat pe coaja oului. Aceasta operatiune necesita destul de multa rabdare si migala, insa rezultatele vor fi cu siguranta apreciate de oaspeti la masa de Paste.
In cazul in care ouale incondeiate sunt pastrate ca elemente decorative, este recomandat ca acestea sa fie golite in prealabil folosind o seringa.
Lady4ever.ro
Home »
cand si cum
,
despre traditii
,
gospodine
,
metode
,
oua
,
paste
,
vopsire
» Cand si cum vopsim ouale de Pasti
Cand si cum vopsim ouale de Pasti
By Gabriel 05:26